Gazipaşa’da ÇED kararı iptal
Antalya Gazipaşa’da korunan alan vasfındaki Koru Sahili’nde dört ayrı otel projesi için geçtiğimiz yıl “ÇED gerekli değildir” kararı verilmişti. Yaklaşık iki kilometrelik sahilde toplam 2 bin 300 yatak kapasiteli otellerin önü açılmıştı.
Yusuf Yavuz’un X hesabındaki paylaşımına göre, Koru Sahili’nde toplam 2 bin 300 yatak kapasiteli dört ayrı otel projesi için “ÇED gerekli değildir” kararı verilmişti.

Mimarlar Odası ve bazı vatandaşlar, kararın iptali için dava açtı. Davalı idare olan Antalya Valiliği, idari işlemin hukuka uygun olduğunu savunarak davanın reddini talep etti. Ancak Antalya 1. İdare Mahkemesi, davacıları haklı bularak iki ayrı proje için verilen ÇED kararını iptal etti. 5 Haziran 2026 tarihli kararda işlemin hukuka aykırı olduğu belirtildi.
Mahkeme, davalı idarenin 2.713,20 TL yargılama gideri ve 30.000 TL avukatlık ücretini davacılara ödemesine hükmetti. Kararın 15 gün içinde Danıştay’da temyiz yolu açık bırakıldı.

Öte yandan, COP31 öncesinde Antalya Valiliği himayesinde “Antalya’da Deniz Hep Temiz” platformu kurulması dikkat çekti. Valilik bir yandan sivil toplumun etkinliklerine soyunurken, diğer yandan sivil toplum ve vatandaşlar kıyıyı korumak için valiliğe karşı dava açıyor.

Korunan alandaki otel projeleri için verilen ÇED kararlarının mahkeme tarafından iptal edilmesi, valiliğin çevre politikalarındaki çelişkiyi bir kez daha gözler önüne serdi. Sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar, valiliğin COP31 öncesi imaj çalışmaları yerine kıyıların korunması için somut adımlar atması gerektiğini belirtiyor.

