PAR-IS-TANBUL: İstanbul’da Paris rüzgarı
İstanbul ile Paris arasında kültürel bir köprü kuran PAR-IS-TANBUL Festivali, 20-30 Haziran tarihleri arasında Bomontiada’da disiplinlerarası bir programla İstanbullu sanatseverlerle buluşuyor. İstanbul Fransız Kültür Merkezi ve Bomontiada işbirliğiyle düzenlenen festival, Total, TEB ve VFS sponsorluğunda gerçekleşiyor.
Festival, Paris’in küçük bir parçasını İstanbul’a taşımayı hedefliyor. Program müzik, sergi, sinema, gastronomi, söyleşi ve atölyelerden oluşuyor.
Acid Arab (live) — 20 Haziran saat 21.00’de sahnede olacak Fransız elektronik müzik ikilisi Hervé Carvalho ve Guido Minisky’nin kurduğu grup, Arap müziği motifleriyle tekno ve asit house tınılarını birleştiriyor. Pierrot Casanova, Nicolas Borne ve Cezayirli klavyeci Kenzi Bourras’tan oluşan kadrosuyla Acid Arab, Türkiye’de geniş bir hayran kitlesine sahip.
Abdul & The Gang — 21 Haziran saat 21.00’de Bomontiada avluda sahne alacak topluluk, Doğu esintili Chaabi melodileri, Gnawas ritimleri ve Afrobeat’i birleştiren “Gnawa Beat” tarzını temsil ediyor. Özel konuk olarak Gevende grubu birkaç şarkı için Abdul & the Gang’a katılacak. Giriş serbest.
France eMotion Sergisi — 22 Haziran saat 19.00’da açılacak sergi, Fransız kültürel mirasına farklı bir bakış açısı getirmek için dört farklı kıtadan dört fotoğrafçıyı bir araya getiriyor: David Schaillol (ABD), Edu Monteiro (Brezilya), Lourdes Segade (İspanya) ve Ishola Akpo (Benin). Julie Cheng ve Thomas Pons’un yaratıcılığıyla hayata geçen sergi, artırılmış gerçeklik uygulamasıyla görselleri hareketlendirerek dijital bir boyut kazandırıyor.
Uçan Büfe Performansı — 22 Haziran saat 19.00’da sergi açılışı vesilesiyle Stéphanie Sagot ve Emmanuelle Becquemin’in “Uçan Büfe” performansı yer alacak. Katılımcıların dahil olduğu bu enstalasyonda helyum balonlarına gizlenmiş kanepeler, konukların yiyecekleri tüketmesiyle serbest kalıyor.
NoJazz Konseri — 22 Haziran saat 21.00’de sahnede olacak Fransız caz-elektronik grubu NoJazz, enerjik performansıyla festivalin ikinci gününü kapatacak.
Film Gösterimleri — Festival kapsamında Bomontiada’da dört özel film gösterimi yapılacak: 25 Haziran’da Luc Besson’un “Derinlik Sarhoşluğu”, 26 Haziran’da Matthieu Kassovitz’in kült filmi “Protesto” (La Haine), 27 Haziran’da Jean-Pierre Jeunet’nin unutulmaz filmi “Amélie” ve 28 Haziran’da Michel Hazanavicius’un sessiz filmi “Artist” saat 21.30’da izleyiciyle buluşacak.
Gastronomi Günleri — Festivalin son iki günü olan 29-30 Haziran’da Fransız mutfağının öne çıkan lezzetleri, Bomontiada’daki özel menülerle ziyaretçilere sunulacak. Şarap tadım etkinlikleri ve Fransız peynirleri eşliğinde atıştırmalıklar da programın bir parçası.
Festival kapsamında atölyelerde katılımcılar farklı sanat disiplinlerini deneyimleme fırsatı bulacak. Program detayları ve kayıt bilgileri Bomontiada ve İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nin sosyal medya hesaplarından duyuruluyor.